Оценка от клиенти:

Предлаган от : Ozone

Описание

Животът на Юлиан (332-363), император, философ и пълководец, е изключително добре документиран. В Европа на Юлиан винаги се егледало като на герой заради опита му да спре християнството и да възроди елинизма. Но извън неповторимите вълнуващи перипетии на Юлиановия живот изключителен интерес за нас представлява и самият IV век. През петдесеттегодини, които разделят възцаряването на Юлиановия чичо, Константин Велики, и смъртта на самия Юлиан, християнството се утвърждава вимперията. За добро или за зло, ние сме до голяма степен последица на това, което са били християните по онова време. Историята започва близо 20 години след смъртта на Юлиян и решението на двама негови довереници - Приск иЛибаний,да съставят летопис за живота му, основана на ръкопис, написан от самия император. Останалата част на романа представя именно този ръкопис с всички бележки, които двамата съставители смятат за уместно да добавят и които често предлагат различна и дори противоречива гледна точка от тази на Юлиян. Както и другите исторически книги на Гор Видал и тук основава повествованието на широк кръг от източници, включително творбите на самия Юлиян, на довереника му Либаний, а също така и някои от тезите на историка Едуард Гибън от Залез и упадък на Римската империя. ♦ ♦ ♦ Гор Видале американски писател, автор на романи, пиеси и есета. Роден е на 3 октомври 1925 г. в Уест Пойнт, САЩ.По майчина линия дядо на Гор Видал е сенаторът Томас Гор, а вторият му баща е потомък на вицепрезидента Аарън Бър. Доведен брат е на Джаки Кенеди. Далечен братовчед е на Джими Картър и на Ал Гор. Познава лично много от водещите американски политици от последните 60 години.
След като завършваPhillips Exeter Academy се записва в армията и служина Алеутските острови до края на Втората световна война. Първият си роман написва едва 20-годишен. Скандално популярен става с третата си книгаГрадът и стълбът(1948), в която за първи път в американската литература открито се дискутират проблемите на хомосексуалността. Името му се налага най-вече като автор на историческа белетристика и е признат за изобретател на политическия исторически роман.В продължение на над шест десетилетия Видал изследва широк спектър от социално-политически, сексуални, исторически и художествени теми. Пише пиеси, сценарии, есета. Автор е на над 20 романа, най-известните сред които са Калки, Холивуд, Вашингтон, окръг Колумбия, Сътворението, На живо от Голгота.
През През 1993 г. е удостоен с американската Национална награда за литература и е смятан за един отнай-влиятелните либерални американски интелектуалци на XX век. Умира на 31 юли 2012 г. на 86 години.

Съвместими продукти

Спецификации

main

Автор Гор Видал
Жанр Исторически Политически
Брой страници 534
Тип Мека
ISBN 9789546496218

Производител:Гор Видал

eMAG.bg полага постоянни усилия да съхрани точната информация от тази страница. Рядко има съдържание с неточности – снимката е с информативен характер и може да съдържа аксесоари, които не са включени в стандартния пакет; някои от спецификациите или цените могат да бъдат променени от производителя без предизвестие или могат да съдържат експлоатационни грешки. Всички промоции, предлагани в сайта, се предлагат до изчерпване на количествата.

Ревюта

Бъди първият, който пише ревю за този продукт

Кликни на звездите, за да оцениш продукта

Въпроси и отговори от клиенти

Имаш въпроси?

Задай въпрос и може да получиш отговор.