Измъчва ви дилемата да продължите да будувате през нощта или просто да смените стария матрак? Създадохме това ръководство за избор на матрак, за да улесним процеса на вземане на решение. Най-важните фактори при избора на нов матрак са посочени по-долу.

 

 1. Колко стар е матрака ви?

Възрастта на вашия матрак играе голяма роля по отношение на вземането на това решение. Като общо правило, ако вашият матрак е на повече от 8 години, вероятно не е лоша идея да помислите за смяна. Това правило, разбира се, не се прилага за всички матраци. Определено има такива, които могат да се използват и доста по-дълго време без това да влияе на качеството на съня ви. Най-добрият начин да прецените – ако все още спите добре на него, той все още е в добра форма.

 

 1. Какъв матрак да изберете?

Видът на матрака, от който се нуждае всеки човек, се определя според личните предпочитания. С толкова много варианти на типове матраци, често това може да бъде труден избор. Не се притеснявайте, по-долу изброихме най-често срещаните типове матраци, за да направим подбора ви малко по-лесен.

 • Мемори пяна

Точно както звучи, тези матраци се състоят само от „пяна с памет“. Матраците с мемори пяна са известни с начина, по който предоставят на тялото опора, облекчение на напрежението и комфорт. Съществуват различни видове пяна за различните предпочитания, но като цяло матраците с мемори пяна се препоръчват за всички, които се нуждаят от опора, но същевременно от прегръдка, следваща извивките на тялото.

 

 • Латекс

Изработени изцяло от латекс, тези матраци са известни със своите охлаждащи свойства и комфорта, който гарантират. Те са идеалното решение за всички, които предпочитат по-отскачащ матрак, който гарантира комфорт и охлаждане, но не прилепва към контура на тялото както матрака от мемори пяна.

 

 • С пружини

Един от най-популярните и широко използвани типове матраци. Матраците с намотки имат един или повече слоя пружини (обикновено стоманени), които осигуряват опора и комфорт. С напредването на технологиите, броят, видовете и слоевете на намотките се променят. По-голям брой намотки обикновено означава по-добър комфорт и поддръжка за тялото. Идеално решение за всички, които искат по-традиционно усещане за намотка / пружина, страхотно подскачане, охлаждане и здрава опора на ръба.

 

 

 

 • Хибриди

Изработени от комбинация от латекс, мемори пяна, полиуретанова пяна или други материали, тези матраци обикновено са проектирани така, че да максимизират определени ползи, като същевременно свеждат до минимум някои недостатъци. Например, хибридът от латекс + мемори пяна е способен да достави отлично отскачане и охлаждане чрез латекса, но също така осигурява голямо облекчение на напрежението и поддръжка от мемори пянате.

 

 • Топ матрак

За всички, които искат да разчитат на ползите на някой от гореизброените видове матраци, но обичат да усещат повече мекота, идеален вариант е топ матрака. Той е и доста бюджетен вариант да освежите стария си матрака без да инверстирате в нов.

 

 1. Фактори, които влияят на избора

 

Има още няколко фактора, които обуславят избора на правилния за вас матрак

 • Бюджет – Бюджетът варира от човек до човек. Само преди няколко години единствен вариант беше посещение в магазина, което почти винаги означаваше да се похарчи значителна сума пари за не толкова качествен матрак. Онлайн търговията доста промени това статукво. Съветвам ви да направите проучване на цените и параметрите преди да пристъпите към покупка. Не избирайте най-евтиния вариант, защото това е покупка, която ще ползвате дълго, а и е определяща за здравето и добрата позиция за сън.
 • Позиция за сън – Всеки човек спи по свой собствен, уникален начин. Големият проблем е, че повечето хора не търсят матрак, който да поддържа стила им на сън. Всяка позиция за спане има свои специфични нужди и идеално ниво на твърдост, които също трябва да се имат предвид.
 • Тегло – Подкрепата от матрака е пряко свързана с телесното ви тегло. Колкото по-тежки сте, толкова повече трябва да „работи пяната“ вътре, за да осигури оптимален комфорт. Теглото влияе върху опората, която ще получите от вашия матрак въз основа на общите точки, в които упражнявате налягане върху него.