Сушенето на дрехите е дълъг и понякога много опасен процес за твоето здраве, ако нямаш балкон, например. Следователно желанието за закупуване на автоматична сушилня за дрехи е оправдано.

Все още остава въпросът: „Какъв вид сушилня за дрехи да избера?“

Колко вида сушилни за дрехи има?

Ако говорим само за електрически сушилни, най-популярните са кондензираните сушилни за дрехи. Те от своя страна могат да бъдат разделени на две категории:

o кондензационни сушилни без термопомпа

o кондензационни сушилни с термопомпа

Те не се различават непременно по начина, по който работят, а по ефективност, консумация на енергия и цена. Третият тип сушилня, който ще обсъдим, е сушилнята, вградена в пералнята, а именно перални със сушилня.

Кондензирана сушилня за дрехи без термопомпа

Както подсказва името, този домакински уред изсушава прането чрез конденз, по-точно чрез отоплителна система, която превръща течната вода от дрехи в пара. От своя страна парата се изхвърля от резервоара в топлообменник – система, чрез която парите се охлаждат и се превръщат обратно в течна вода.

Следователно, всяка сушилня за конденз без термопомпа е оборудвана с маркуч за изтичане на вода или контейнер, който можете да изпразвате ръчно.

ползи

Сушилните за дрехи без помпа могат да бъдат на достъпни цени, ефективно да изсушат прането и да се отървеш от нездравословната влага, която би направил, ако сушиш прането си вкъщи. Те също не трябва да се поставят в проветриво помещение, тъй като водната пара не се евакуира в стаята.

Кондензаторна сушилня с термопомпа

Подобно на типа сушилня без помпа, тези модели използват конденз за изсушаване на прането. Но разликата се състои в онази част, наречена термопомпа, устройство, което помага за повторното използване на въздуха, вместо да го евакуира извън сушилнята.

ползи

Всички предимства на тази сушилня с термопомпа са строго свързани със затворената верига от горещ въздух вътре в уреда. Тъй като въздухът вече не се изчерпва, а се използва повторно и непрекъснато, в стаята, където сушиш прането, няма да създадеш толкова топлина. Освен това топлият въздух, генериран от тези модели, не е толкова горещ, колкото този, използван от модели без термопомпа, която предлага чувствителен текстил и допълнителна защита.

Най-голямото предимство на сушилнята с термопомпа е ниската консумация на енергия. Поради факта, че вместо непрекъснато генериране на горещ въздух, той рециклира само този, който вече е създаден, този тип сушилня консумира до 50% по-малко енергия от сушилнята без термопомпа.

Енергийните класове, в които попадат сушилните за термопомпи, обикновено са A +, A ++ или A +++.

Перални машини с вградена сушилня

Третият тип автоматична сушилня е основно хибридна функция между пералнята и сушилнята, по-точно те са вид пералня с вградена сушилня. Тези устройства също използват конденз за изсушаване на прането, без обаче да прилагат технологията на термопомпата.

ползи

Най-очевидното предимство на пералнята със сушилня е, че трябва да закупиш само едно устройство, което да изпълнява няколко функции. Вградената сушилня е идеална, ако нямаш достатъчно място в дома за два такива големи уреда.

Също така работата ти ще бъде значително по-лесна, защото няма да се налага да преместваш мокрото пране от една кошница в друга, за да ги изсушиш.