На всеки му се е налагало да поправя нещо вкъщи – или ключалката на килера ще се повреди, или ще излезе някой болче от гардероба. За моменти като тези е добре да имаш под ръка малък комплект инструменти, с който бързо да разрешиш неприятната ситуация, без да прибягваш до помощ от приятел или съсед.

В тази статия сме подготвили списък с инструменти, които задължително трябва да имаш на разположение в твоя дом.

  1. Фенерче

Фенерчето е може би първото нещо, което трябва да присъства в комплекта с инструменти. Дали ще ти помогне да осветиш трудно достъпно и тъмно място, или ще ти помогне, когато електричеството прекъсне, добре е да имаш фенерче вкъщи.

  1. Чук

Това със сигурност е инструментът, който най-често се използва за забиване, изправяне или дори за разбиване на предмети. На първо време е необходимо да се запасиш с чук с тегло 500-600 гр., а с течение на времето можеш да добавиш към колекцията си още един по-малък чук до 100 г., подходящ за работа с малки предмети.

  1. Клещи

Клещите се употребяват предимно за захващане и изрязване на тел и проводници, но могат да имат и друго предназначение. Плоските клещи са предпочитани за захващане на дребни елементи и извършването на различни манипулации. А тези със заоблени върхове ще са ти полезни, когато работиш в тесни пространства.

  1. Отвертки

Чифт отвертки трябва да присъстват във всеки комплект с инструменти. Правите отвертки имат върхове с различна ширина, за да могат да развиват винтове от всякакъв тип. Лесно и не много скъпо решение е комплект, който има една дръжка и различни накрайници (прави и кръстати), с най-често използваните размери.

  1. Гаечен ключ

Гаечните ключове са също някои от най-използваните инструменти. С тяхна помощ ще успееш да затегнеш или разхлабиш винтове, болтове и гайки. Подобно на отвертките, желателно е да разполагаш с различни размери.

  1. Трион

Трионът е друг много необходим инструмент в домакинството за регулиране на определени предмети. Единственият проблем е, че трион, който реже метал, е неефективен при рязане на дърва и обратното. Удобен вариант би бил метален трион с две или три резервни остриета и не много дълъг трион за дърво – около 30 cm.

  1. Бормашина

Бормашина се използва, когато трябва да се пробие някоя дупка. Когато купуваме бормашина, трябва да обърнем внимание не само на конкретните комплекти свредла, но и на захранването на бормашината.

Акумулаторната бормашина или винтовертът има широка употреба при завиването на винтове, но също така се използва и при различни монтажни дейности.

  1. Ролетка

Ролетката е измервателен инструмент, без който обзавеждането или извършването на ремонтни дейности в дадено помещение са невъзможни. Ето защо преоръчваме да избереш модел, изработен от устойчив материал, който ще ти позволи да измерваш големи площи.