Чрез своята опростеност, елегантност и функционалност, скандинавският стил е един от най-предпочитаните стилове за интериорен дизайн, базиран на светлите нюанси и изобилието от тъкани и естествени материи. Основната цел на скандинавския дизайн, който включва красиви модели и качествени продукти, е да създаде връзка между дизайнерските елементи и природата.

Ако и ти искаш да обзаведеш дома си в скандинавски стил, вероятно нашите съвети ще ти бъдат от полза.

Обзавеждане в скандинавски стил означава да използваш част от наличните у дома мебели, дървени рамки и др. и към тях да добавиш елементи, които завършват първоначалния вид, като задължително всичко трябва да е окъпано от естествена светлина и да излъчва топлина, свежест и ред.

Естествената светлина е може би най-важният елемент в скандинавския интериорен дизайн. Тя трябва да изпълва пространството, затова е добре завесите и пердетата да бъдат полупрозрачни или в пастелни цветове. За да осветиш напълно дома си, освен естествената слънчева светлина можеш да използваш и богато изобилие от осветителни тела и свещи, които ще придадат допълнителен домашен уют.

Светлината може да бъде засилена и чрез наличието на отразяващи повърхности. Ето защо, за помещения, лишени от достъп на естествена светлина се препоръчват огледала, повърхности с мраморен или порцеланов ефект, както и светъл ламинат, който отразява светлината.

Дървените подове в светли тонове можем да открием във всички помещения, с изключение на банята. Забелязваме и тенденцията за килими със средни или малки размери, които се използват главно като акцент и в никакъв случай не трябва да покриват цялата повърхност на пода.

За да не се отказваш от любимите си вещи, но в същото време да запазиш впечатлението за ред и много свободно пространство, избери различни места за съхранение. По този начин ще прикриеш всичко, което не трябва да е на показ. Избери големи шкафове, които стигат до тавана с много отделения, постави рафтове с различни размери по стените и изпозлвай разнообразни по форма кутии.

Добави цветни аксеоари към мебелите в типичните за скандинавския стил цветове (сиво, бяло, кремаво, бежово). Например можеш да комбинираш цветна декоративна възглавничка със сив диван, Лампа с медна основа в стая с бели стени или шарена ваза върху маса, направена от дървен материал. Ако искаш да постигнеш повече динамика в интериора можеш да си поиграеш и с различните текстури – декоративни възглавници от велур и кадифе, одеяло от вълна и др.

При скандинавския стил на обзавеждане, дървесината е основният материал, който се използва за изработката на мебелите – маси, шкафове, столове. Най-често се използват топлите тонове на дъбово или борово дърво.

Други елемнти, които са типични за скандинавските домовете са големите прозорци, топлоизолацията за стени и покриви, слънчевите панели и отоплителните системи, използващи геотермална енергия.

Този минималистичен стил насърчава философията „по-малкото е повече“. Аксесоарите обикновено са сведени до минимум, за да се избегне задушаващото усещане за препълнено пространство. По стените можем да открием колекции от картини и мотивиращи мисли, поставени в рамка, както и предмети, изработени от мед или желязо.

Скандинавският дизайн се отнася до простота и ограниченият брой декоративни елементи, но от това правило има едно изключение – стайните растения. Зелените растения и цветята се превръщат в нещо повече от декоративен елемент. Те засилват връзката с природата, която е основополагащата идея при този тип интериорен дизайн.