Преди да закупиш тенджери, тигани или цели комплекти за готвене, добре е да проучиш кои са ползите и недостатъците на всеки тип съдове за готвене. Това ще ти помогне да избереш продукти, подходящи за твоите нужди.

Има пет основни вида материали, използвани при производството на съдове за готвене:

  • Неръждаема стомана

Неръждаемата стомана е сплав от стомана, хром и никел. Съдовете от неръждаема стомана издържат във времето и запазват вида си.

Неръждаемата стомана е устойчива на окисляване (ръжда), лесно се почиства и запазва лъскавината си. Съдовете от неръждаема стомана издържат 4 до 10 пъти по-дълго във времето в сравнение със съдовете, изработени от други материали.

Основният недостатък на неръждаемата стомана е нейната слаба топлопроводимост. По този начин топлината не се разпределя равномерно по дъното и тялото на съда за готвене, а храната е изложена на различни температури в различните части на съда, което може да доведе до неравномерно приготвяне, загаряне и залепване на места в близост до източника на топлина.

  • Мед

Медта е най-добрият наличен термичен проводник. Провежда топлина девет пъти по-добре от неръждаемата стомана. Основните му недостатъци са високата цена и фактът, че той взаимодейства химически с храната, което може да промени нейния вкус. Освен това медта е материал, който се огъва лесно при удар.

  • Алуминий и твърд алуминий

Алуминият е много добър материал за съдове за готвене, тъй като е лек и добър термопроводник. В суров вид алуминият е мек материал, по-малко издръжлив във времето от неръждаемата стомана. Незащитените алуминиеви съдове се драскат изключително лесно. Поради тази причина производителите на съдове за готвене започнаха да покриват алуминия със слой защитен материал – обикновено от адхезивен материал от вътрешната страна и защитен слой отвън.

Твърдият алуминий е алуминий, подложен на химически процес, който го втвърдява на повърхността. Този процес е напълно различен от покриването със слой от защитни материали, въпреки че ефектите от използването са сходни. Повърхността на съдовете, изработени от този материал, е 2 пъти по-твърда от неръждаемата стомана. Съдовете от твърд алуминий са покрити със слой от адезивен материал против залепване.

Малък недостатък на тези продукти е, че поддръжката им е по-трудна и има модели, за които не се препоръчва да се мият в съдомиялна машина.

  • Чугун

Чугунът традиционно се свързва с готвенето на дърва или въглища, тъй като той е идеален за употреба с този вид източници на топлина. Чугунът е тежък и дебел материал, който загрява силно и задържа топлината дълго след отстраняването на източника на топлина. Тези свойства го правят идеален за продължително готвене, на слаб огън или за фурна. Много съдове от чугун имат керамични покрития отвътре и отвън, или в някои случаи имат незалепващи защитни покрития отвътре.

  • Керамика

Керамиката е много добър материал за готвене. Тя има топлинни свойства, близки до чугуна – натрупва и отделя топлина равномерно за дълъг период от време. В сравнение с чугуна, керамиката е с около 30% по-лека, но има много по-слаба устойчивост, което я прави по-лесна за чупене.