Великденските яйца по традиция се боядисват сутрин на Велики четвъртък или Велика събота. Първото яйце винаги е червено и с него за здраве се натъркват бузите и челата на децата в къщата, след което се оставя пред иконата.

В някои държави яйцата за Великден се боядисват само в червено, за да символизират кръвта на Исус Христос. В България практиката е да боядисваме яйцата в различни цветове, използвайки разнообразни техники, за да ги направим още по-хубави от миналогодишните.

Идеята, която ще ти предложим за тазгодишния празник е да боядисаш великденските яйца с изцяло натурални съставки, без изкуствени оцветители. Да, това е напълно възможно. Виж как да постигнеш желаните цветове, използвайки само растения.

  • Червено

Натурална червена боя можем да получим от обелките на червен лук. Необходими са ни люспите от ½ кг. червен лук, 350 мл. вода и 3 супени лъжици оцет. В дълбок съд слагаме обелките да се варят. След като водата заври добавяме оцета и суровите яйца за 5-8 мин. Колкото повече варим яйцата в тази смес, толкова по-наситен става цвета, но не повече от 8 мин. Този метод можем да изпозлваме и за направата на оранжев цвят, просто заменяме червения лук с жълт.

  • Жълто

Всичко, което трябва да направим, за да боядисаме яйца в естествен нюанс на жълтото е да приготвим смес от 100 мл. гореща вода, 2 супени лъжици оцет и 3 супени лъжици куркума. Предварително сварените яйца потапяме в сместа и оставаме да престоят около час.

  • Синьо

Можем да получим великолепен син цвят като използваме червено зеле. Нарязваме зелето на дребно и го смесваме с 350 мл. вода и 3 супени лъжици оцет. Сваряваме го и към него прибавяме вече сварените яйца. Изключваме котлона и ги оставяме за 60-80 минути или докато получим желания цвят.

  • Лилаво

Лилавата боя ще направим от 50-80 г. боровинки, 350 мл. вода и 3 супени лъжици оцет. След като боровинките са оцветили водата, сваляме ги от котлона и добавяме сварените яйца. Необходими са 30-60 минути за постигане на богат лилав отенък.

  • Зелено

След като сме боядисали жълти яйца с куркума и сини яйца с червено зеле, комбинираме двете смеси, за да направим натурална зелена боя за яйца. Зелен цвят можем да получим също като комбинираме спанак с оцет и вода и оставим сварените яйца за 60 минути в тази смес.