Слънчевите очила не са просто красив аксесоар, те са начин да предпазим очите си от вредните UV лъчи. Изборът им обаче не е никак лесна задача. Вероятно и на теб ти се е случвало да си харесаш определен модел слънчеви очила, но когато ги пробваш да се окаже, че те изобщо не ти стоят добре. Обяснението за това е много просто, този тип очила не са подходящи за твоята форма на лицето. Ето защо трябва правилно да определиш формата на лицето си, за да знаеш какъв тип слънчеви очила да избереш.

  • Овално лице

Ако формата на лицето ти е овална, тогава можеш да се считаш за късметлия, тъй като почти няма тип слънчеви очила, който да не ти подхожда.

За тази форма на лицето можем да кажем, че е изключително универсална и си кореспондира чудесно с повечето модели слънчеви очила, независимо от формата и размера на стъклата им.

  • Кръгло лице

Хората с кръгла форма на лицето имат доста изразени скули, а линията на брадичката е заоблена. Линията на челото поддържа същата кръгова форма, затваряйки почти перфектен кръг.

Най-подходящите очила в този случай са тези с дебели рамки.

Като форма, можеш да заложиш на стъкла с правоъгълна рамка. За да не се нарушават пропорциите на лицето, не използвай очила с кръгли стъкла или тези с тънки или прекалено леки рамки.

  • Квадратно лице

Квадратното лице се характеризира с почти права линия на брадичката. Размерите му също са пропорционални.

В този случай най-подходящ би бил чифт очила с кръгла или овална рамка. Що се отнася до цвета на рамките, колкото по-цветни са те, толкова по-добре.

Хората с квадратно лице трябва да избягват правоъгълните слънчеви очила, както и светлите рамки.

  • Ромбовидно лице

Ромбовидното лице се определя от силно изразени скули и много малка линия на челото. Брадичката е заострена, а челюстта леко изразена.

Най-добрата препоръка за хора с тези черти на лицето са слънчеви очила с много тънка, почти незабележима рамка.

  • Триъгълно лице

Триъгълното или сърцевидното лице се характеризира с остра линия на брадичката и ясно изразено чело. Скулите са също толкова изразени.

Най-подходящите слънчеви очила за този тип лице са тези с кръгла или овална рамка. Очила от типа „Aviator“ ще осигурят баланс между по-широката горна част на лицето и тясната брадичка.

Хроматиката на рамките трябва да включва възможно най-светли нюанси, за да се създаде синхрон с острата брадичка. Рамките в тъмни цветове не са добър избор.