Току-що изпеченият хляб в домашни условия е по-здравословен и по-вкусен, отколкото този, който можеш да откриеш в търговската мрежа. А приготвянето му става лесно като детска игра, ако разполагаш с хлебопекарна.

Това, което вероятно не знаеш, е, че освен предимството, че винаги имаш пресен хляб, приготвен в собствената ти кухня, също така можеш да създадеш и много други вкусни рецепти с помощта на машината за хляб.

Открий кои са другите вкусотии, които можеш да приготвиш у дома.

  1. Безглутенов хляб

За хората склонни към алергии, както и за любителите на здравословното хранене, машината предлага възможността да приготвиш хляб без глутен. За направата му се препоръчва използването на бяло безглутеново брашно, мая и вода. По желание можеш да добавиш картофи и различни семена, за да му придадеш по-богат вкус и плътност. Ще ти онеме около 2-3 часа в зависимост от рецептата, за да изпечеш това вкусно и здравословно хлебно изделие.

  1. Пица

Ако и ти предпочиташ да правиш пица в домашни условия, вместо да си я поръчваш от ресторанти, трябва да знаеш, че машината за хляб ще те олесни като приготви тестото вместо теб и освен това ще ти позволи да експериментираш с ароматни билки и различни видове масла. Настрой програмата за приготвяне на тесто и след като е готово, просто го постави в тава за печене, добавете желаните съставки и остави 15-20 минути пицата във фурната. Резултатът със сигурност ще бъде смайващ.

  1. Кексчета

За да приготвиш мъфини се нуждаеш от прясно мляко, краве масло, сол, захар, яйца, бакпулвер и брашно. Всички тези съставки се добавят в пропорциите, посочени в книжката с рецепти, която е част от комплекта на хлебопекарната. След това трябва да избереш програмата за тесто. Веднага след като е готово, поставяш мъфините в специални формички и след 20-30 минути можеш да поднесеш кексчетата на своите гости. Що се отнася до украсата на мъфините, дай воля на въображението си. Можеш да използваш парченца плодове, ядки, сметана, шоколад, кокосови стърготини и всичко друго, което ти мине през ума.

  1. Паста

Прясна паста като в италиански ресторант можеш да направиш в хлебопекарната, смесвайки брашно, растително масло, сол и яйце. Проверявай от време на време дали консистенцията е точно каквато искаш. След приключване на програмата, остави тестото да почине няколко минути, преди да го разстелиш. Остана ти само да нарежи според твоите предпочитания и пастата е готова.

  1. Сладка и конфитюри

В машината за печене на хляб можеш дори да приготвяш конфитюри, за които ти трябват само плодове и захар, без консерванти и без подсладители. Готовите сладка и конфитюри можете да сервирате с прясто изпечен топъл хляб.

  1. Кисело мляко

Някои от хлебопекарните предлагат специална функция за приготвяне на кисело мляко. Процесът изобщо не е труден, просто добави две чаши прясно мляко и малко мая. Задай специалната функция и осем часа по-късно ще можеш да се насладиш на вкуса на домашно кисело мляко, почти като това, което бабите ни приготвяха.