Трудно е да си представим живота без перална машина. Единици са тези от нас, които перат мръсните дрехи на ръка, тъй като е много по-лесно да натиснем копчето и пералнята да свърши досадната работа вместо нас. Трябва да обърнем внимание обаче на начина на използване на нашата пералня. Проучванията сочат, че само един от десет потребители знаят как ефективно да използват всички налични програми на този домакински уред. Същите проучвания показват, че не знаем как оптимално да се грижим за пералнята, така че да удължим максимално нейния експлоатационен период.

Приготвили сме 6 съвета, които ще ти помогнат да удължиш живота на твоята перална машина възможно най-дълго.

  1. Чети ръководството!

Винаги, когато използваме за първи път или когато изпитаме затруднение, трябва първо да прочетем ръководството за употреба на пералнята. Ще се изненадаш колко много неща не знаеш за устройството и колко съвети ще намериш за правилното му функциониране.

  1. Не претоварвай пералната машина!

Пералната машина не трябва да се претоварва. Ако сложим повече от допустимото количество пране, ще затрудним барабана и цикълът на изпиране няма да работи правилно.

  1. Не пускай прекалено празна перална машина!

Нe е препоръчително да пускаме пералня само за един артикул. Например чаршафът може да се комбинира перфектно с по-малки кърпи или калъфки за възглавници. Важното е прането да не е прекалено леко, защото това също може да навреди на барабана на пералнята.

  1. Не прекалявай с перилния препарат!

По-голямото количество перилен препарат не означава по-добро изпиране. Напротив! Ако сложим прекалено много прах, ще получим по-лоши резултати. Ако искаме да се отървем от някои трудни за изпиране петна, по-добре да ги третираме отделно, преди да сложим прането в пералнята. Содата за хляб може да помогне за премахването на някои упорити петна.

  1. Не пери обувки в пералната машина!

Прането на обувки е често срещана грешка. Много от потребителите не си дават сметка, че това може да повреди сериозно барабана на пералнята, както и да нанесе сериозни щети на обувките, които сме пуснали за пране.

  1. Почиствай пералнята!

Пералнята трябва да се почиства поне веднъж месечно. Как? Остави пералнята да премине през празен цикъл на изпиране с гореща вода. Така бактериите, натрупани вътре в устройството, ще бъдат елиминирани. За да почистим отделенията за перилни препарати, можем да използваме оцет или супена лъжица хлор. Тези отделения също трябва да се почистват възможно най-често. Ако моделът на пералнята ни позволява, можем да използваме дори и четка, за да отстраним неприятните замърсявания.