Кухненският робот се превърна в незаменим помощник в много домове. Независимо от нашите кулинарни умения и познания, кухненският робот е верен съюзник, който задължително искаме вкъщи.

Какво представлява кухненският робот?

Кухненският робот е уред, който се използва за бързо и удобно изпълнение на множество задачи, свързани с приготвянето на храна: рязане, кълцане, изстискване, разбиване, печене, готвене на пара и още много други.

Трябва ясно да разграничим кухненския робот и всички негови помощни програми от други подобни уреди, като тенджери под налягане, пасатори и сокоизстисквачки с много специфични функции, които обикновено са включени в широкия набор от функции на кухненския робот.

Как работи кухненският робот?

Единственото нещо, което трябва да направиш, за да използваш кухненския робот, е да следваш рецептата стъпка по стъпка, да добавиш необходимите съставките и да избереш желаната програма. Процесът на приготвяне на сложни ястия значително се опростява с помощта на кухненския робот. Всъщност все повече професионални готвачи използват този тип домакински уреди в кухните си, за да съкратят времето за приготвяне на ястията.

Терминът „робот“ може да бъде малко подвеждаш, затова трябва да отбележим, че въпреки че е прекрасен уред, които върши множество действия, кухненският робот не може да работи самостоятелно. Той се ограничава до изпълнението на задачите, които ние сме му възложили.

Кои са основните характеристики, за които трябва да внимаваме при избора на кухненски робот?

Мощност – Мощният двигател с лекота ще изпълни по-трудните задачи за рязане и кълцане, ето защо ти препоръчваме модел с минимум 600 вата.

За максимално удобство и безопасност в кухнята, можеш да избереш модел оборудван с по-масивна и тежка основа, която ще предотврати местенето на уреда при работа.

Размери и тегло – Кухненският робот е голям и мощен уреди, за който трябва да предвидиш подходящо място за съхранение. Необходимо ти е достатъчно място както на работния плот, така и над него, за да можеш да използваш захранващата тръба и капака.

Капацитет – Модели, с капацитет над 2 литра с големи захранващи тръби ще ти позволят да обработваш големи количества храна, докато кухненските роботи с вместимост между 1,3 и 2 литра са по-подходящи за малки семейства или двойки. Тук е важно да споменем, че течностите могат да се обработват само с около половината от посочения капацитет, за да се избегне разливане.