Съвременните архитекти не отделят особено внимание на кухнята и често тя е част от всекидневната или повече прилича на килер, отколкото на място за готвене и хранене. Малкото пространство обаче не трябва да те плаши. Има много начини да превърнеш малката кухня в истински рай за всеки готвач.

  1. Барплотът – модерно и практично решение

Ако в твоя дом кухнята и хола се намират в едно и също помещение, добре познатият ни „open space”, най-лесният начин да спестиш място е да замениш класическата маса с барплот. Той ще ти бъде полезен, не само когато се храниш, но и докато готвиш, защото ще ти позволи да организраш близо до теб всички съдове и продукти, които ще ти бъдат необходими, за да се развихриш в кухнята. Когато не готвиш, можеш да съхраняваш различни предмети върху бара, като например кошница с плодове.

В малка и затворена кухня, където нямаш възможност да поставиш барплот, би могъл да използваш сгъваема маса със столове. По този начин ще разполагаш с необходимото пространство, за да се движиш свободно, а стане ли време за вечеря бързо ще можеш да приготвиш масата за семейството или гостите ти.

  1. Шкафове и рафтове

Основно в обзавеждането на една кухня е подредбата на мебелите и електроуредите. За да си освободиш повече място, можеш да монтираш шкафове и рафтове по стените, възможно най-близо до тавана. В тях ще можеш да събираш хранителни продукти, съдове за готвене, както и готварски уреди, които използваш по-рядко: миксер, сокоизстисквачка или хлебопекарна.

  1. Уреди за вграждане

Уредите за вграждане вървят ръка за ръка с избора на мебелите. След като вече си решил как ще изглежда твоята кухня, време е да избереш и подходящите малки и големи електроуреди. Без значение от размерите, всяка кухня се нуждае от хладилник, фурна за печене или поне котлони за готвене. Най-подходящият избор за малка кухня са домакинските уреди, които са вградени в мебелите. По този начин те не заемат допълнително пространство, а и придават модерна нотка в интериора на твоята кухня.

  1. Трикове за съхранение

В една малка кухня ти се налага често да използваш въображението си, когато стане въпрос за организация на продуктите и подправките. Тук на помощ идват бурканчетата и кутиите за сухранение, които можеш да подредиш на някой рафт. Съветваме те да използваш максимално пространството във вертикалните шкафове, където чрез закачалки можеш да окачиш тенджери, тави или чаши за кафе.

  1. Извън рамките буквално и преносно

Ако размерите на кухнята ти са оскъдни, но за сметка на това разполагаш с балкон, това може да те избави от всички главоболия. Можеш да монтираш готварската печка и котлоните на терасата, като по този начин ще освободиш пространство в кухнята, а и няма да ти се налага да правиш основно почистване след всяко готвене, за да премахнеш остатачните миризми.