Оценка от клиенти:

Предлаган от : Ozone

5000 лв.

Доставка до 2 дни

Описание

Комплект от два това в кутия - "Художествена система на ботевата поезия" и "Песни и стихотворения".

"Художествена система на ботевата поезия"
Единствената издадена приживе, в съавторство със Стефан Стамболов, стихосбирка на Ботев често е предизвиквала интереса на изследователите. В повечето случаи тя е възприемана като факт на модерния литературен живот. Заради това литературознанието не можа да даде задоволително обяснение на нейната структура. Настоящето изследване иска да види как въздействат не отделните стихотворения, а книгата като пяло. Да разгадае енигматичната подредба на творбите, както и да покаже как книжката успява да промени мирогледа на българите. Ботев не тръгва по пътя на радикалното противопоставяне срещу традицията. Той успява да я подчини и трансформира. Стъпвайки върху някои от най-популярните сюжети на световната култура, той преобръща техния смисъл така, че да им придаде ново звучене. Същото се отнася и до заварения образ на света, който патриархалният българин е възприемал от фолклора и християнската религия. Под формата на коментирано издание на Ботевите текстове са обяснени всички използвани в тях символични образи, мотиви, изразни средства, преки и скрити цитати, полемики и позовавания на културната традиция. По този начин контекстът, в който се поражда Ботевага поезия, е възстановен и обяснен, така че съвременният читател да се ориентира по-добре.

"Песни и стихотворения"
Поезията на Христо Ботев по всеобщо мнение е първата сериозна проява на модерната литература в България. Това безспорно е така. От друга страна обаче, тя не би изпълнила своята цел - да трансформира заварените мирогледни и ценностни нагласи на патриархалния българин, ако му говореше само със средствата на модерността. А и преходът от фолклор към литература не е никак прост и еднозначен. Бидейки модерна по редица от своите характеристики и начини за въздействие, Ботевата поезия същевременно съхранява най-силните страни на традиционното слово, което българите са познавали главно от фолклора и свещените писания. Всички четящи българи нерядко са се питали как така Ботевото слово успява да съхрани почти магическата сила на въздействие, характерна за мита, за заклинанието, за ритуала. В резултат на задълбочен анализ на трите основни аспекта на всяко художествено творчество - автор, жанр и стил - изследването стига до извода, че в Ботевата поетика органично се съчетават елементи на традиционното и модерното художествени съзнания. Тя въздейства както чрез облягането си върху фолклорната традиция, така и чрез магическия символизъм на ритуалното слово, както и чрез условността на модерната литература. Точно тази вътрешна противоречивост и многообразие на културните пластове, изграждащи Ботевата художествена система, превръща неговата поезия в
уникален феномен.

Спецификации

Характеристики

Автор Александър Панов
Издателство Диоген
Брой страници 870
Тип Твърда
ISBN 9786197001037

Производител: Александър Панов

eMAG.bg полага постоянни усилия да съхрани точната информация от тази страница. Рядко има съдържание с неточности – снимката е с информативен характер и може да съдържа аксесоари, които не са включени в стандартния пакет; някои от спецификациите или цените могат да бъдат променени от производителя без предизвестие или могат да съдържат експлоатационни грешки. Всички промоции, предлагани в сайта, се предлагат до изчерпване на количествата.

Ревюта


Бъди първият написал ревю

Избери звезда за да оцениш продукта

Въпроси и отговори от клиенти

Имаш въпроси?

Задай въпрос и може да получиш отговор.

image