Оценка от клиенти:

Предлаган от : Ozone

3000 лв.

Доставка до 2 дни

Описание

Настоящият петтомник представя ключови творби от изследователската работа на един от патриарсите на българската историческа мисъл академик Васил Гюзелев. Том втори включва две монографични изследвания "Княз Борис Първи" и "Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство - царство (VII-XI в.), които до голяма степен, по думите на самия Васил Гюзелев, предопределят развитието на неговата кариера. Откриването и виртуозната интерпретация на напълно непознати извори и факти за Българското средновековие, лансирането на нови, основополагащи концепции за развитието на Балканите и Европа през епохата на Средновековието правят академик Васил Гюзелев световен авторитет в медиавистиката. Публикуваната през 1969 г. книга "Княз Борис Първи. България през втората половина на IX век" всъщност бе основният труд за хабилитирането ми като доцент по Средновековна история на България през 1972г. Тя направи твърде силно впечатление както у нас, така и в чужбина, и многократно бе положително рецензирана от редица авторитетни учени във водещи периодични издания. Въпреки многократните предложения от страна на различни издателства не публикувах във второто издание тази монография поради различни причини. Най-съществената от тях бе, че дълго време не проявих афинитет към преиздаване на трудовете си. По-късно разбрах, че това наистина е необходимо, когато те са търсени и ценени. При сегашната и публикация направих незначителни поправки на първоначалния текст. Книгата "Кавханите и ичиргу боилите на Българското ханство - царство(VII-XI в.)" всъщност е непроменен текст на защитената от мен през 1971г. докторска дисертация на същата тема. За първи път в цялостен вид тя бе публикувана през 2007 г. Бързото изчерпване на публикувания тираж и одобрителните рецензии ме подтикнаха към ново издание.
И двете книги отразяват начален етап в моето развитие като учен и изследвач на Българското средновековие. Те показват, че моите първоначални интереси бяха насочени към историята на ранносредновековната България (VII - XI в.) Съжалявам, че в последствие се отклоних от този период и се ориентирах към проучване на периода XIII - XV в. Защото наистина можех да променя много от представите и концепциите за отдалеченото ни минало. Сега, при значително напредналата ми възраст, е твърде късно да се върна към първоначалната си проблематика." ♦ ♦ ♦ Академик Васил Гюзелев е роден през 1936 г. Завършил е специалностите История и Археология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Родната Алма матер е естествената среда, в която се развива кариерата му на блестящ учен и преподавател в областта на средновековната история на България и Европа /IV-XV в./ Специализира византинистика и медиевистика, гръцка и латинска палеография в различни европейски университети и в САЩ. Автор е на 60 книги и около 500 студии и статии, публикувани у нас и в чужбина.

Съвместими аксесоари

Спецификации

Характеристики

Автор Васил Гюзелев
Брой страници 512
Тип Твърда

Производител: Васил Гюзелев

eMAG.bg полага постоянни усилия да съхрани точната информация от тази страница. Рядко има съдържание с неточности – снимката е с информативен характер и може да съдържа аксесоари, които не са включени в стандартния пакет; някои от спецификациите или цените могат да бъдат променени от производителя без предизвестие или могат да съдържат експлоатационни грешки. Всички промоции, предлагани в сайта, се предлагат до изчерпване на количествата.

Ревюта ( ревюта)


Бъди първият написал ревю

Избери звезда за да оцениш продукта

Въпроси и отговори от клиенти

Имаш въпроси?

Задай въпрос и може да получиш отговор.

image